Mida enam olen saanud teada erinevate kemikaalide mõjust endale ja ka meid ümbritsevale loodusele, seda enam olen hakanud vaatama just looduslikemate puhastusvahendite suunas. Üheks parimaks abimeheks minu majapidamises on saanud just äädikas. Mille jaoks seda kasutada ning kuidas seda ise kodus valmistada, sellest nüüd lähemalt räägingi.
Aitab köögis ja puhastustöödel
Äädikal on kokkamise juures juba pikalt väga tähtis roll – marinaadid, milles maitsestad oma aiasaadusi või grill-liha, saavad tihti alguse just äädikast, kuid on ka teisi viise, kuidas seda oma toidus kasutada. Näiteks võid retsepti kirjutatud lusikatäie sidrunimahlatäitsa edukalt asendada vaid neljandiku lusikatäie äädikaga. Samuti hoiab äädikas keedumunasid mõranemast – iga tassitäie vee kohta lisa kaks teelusikatäit äädikat, et need hoida mõravabad. Abiks on äädikas ka riisi keetmisel, sest vaid lusikatäie äädika lisamisel keeduvette tuleb riis palju õhulisem.
Mida kõike äädikaga puhastada saab, vot see nimekiri on päris pikk. Näiteks saab sellega lahti sõrmedele ja köögiriistadele jäänud sibulalõhnast, nõudele kleebitud tooteetikettidest ja isegi jalatsitele jäänud soolarantidest, viimase tarbeks tuleb vaid kokku segada 1:1 äädikalahus. Isegi prilliklaasid saab tilga äädika ja pehme riidelapi abil puhtaks.
Seda te kindlasti teadsite, et äädikas aitab riietelt raskeid plekke välja saada, kuid kas ka seda, et ka pesuloputusvahendina on äädikas üks väärt abimees. Ja ärge seda äädikalõhna kartke, see kaob pärast kuivamist ning alles jääb mõnusalt pehme pesu.
Abi on sellest ka katlakivi eemaldamisel veekeedukannust – lisa kannutäiele veele paar lusikatäit äädikat ning keeda see läbi. Loputamiseks keeda üks täis puhast vett ning kann on nagu uus. Ka segisti saad äädika abil katlakivist puhtaks – mässi äädikane lapp ümber segisti ning tee pool tundi muid toimetusi, käi segisti lihtsalt puhta lapiga üle ja oled kerge vaevaga suure töö ära teinud.
Kodus on vaja äädikat vaid pisut oodata
Kel on juhtunud teinekord õunamahl või koduvein käest ära minema teavad, kui kerge on tegelikult äädikat teha. Lisa kodusele veinile või mahlale umbes 50g suhkrut liitri vedeliku kohta ning jäta see suure suuga anumas sooja ja pimedasse lahtisena seisma. Kata anuma suu riidetükiga, et veinikärbsed seal maiustama ei hakkaks ning võid juba paari kuu pärast kodust äädikat villima hakata.
Äädikas on üks suurepärane ja mis kõige tähtsam – looduslik vahend, mille tootmisega saab hakkama iga majapidamine. Kui ise seda kokku keeta ei viitsi, on abiks ka poest leitav kraam. Liitrike äädikat võiks siiski majapidamises olla, sest kasu on temast küll ja veel ning aitab ka vähendada kodukeemia kasutamist. Järgmine kord kui mõtled midagi puhastama hakata haara käsi esimesena äädikapudeli järele!