Miks on taimset päritolu toiduained head?

Taimset päritolu toidu tähtsust meie menüüs rõhutavad nii toitumisteadlased kui arstid. Rohkem taimset ja vähem loomset  – seda kuuleb nii meedias kui konverentsidel. Soovite oma haigusriske maandada, lisage menüüsse rohkem köögi-, puu-, täistera- ja kaunvilju. Lihtsam öelda, kui teha?

Köögis žongleerimise oskusi saab kiirelt arendada, kui vaid soovite. Retseptide tarvis ei pea ammu olema riiulil kümneid raamatuid, piisab googeldamisest. Tooraine kättesaadavus ei ole samuti enam vabandus, õppima peab ehk vaid veidi paremini planeerima, et koduses külmkapis vajalik olemas oleks.

Pealegi – ühe tummiselt toitva tera-, kaun- ja köögivilja panniroa valmis tegemine ei ole kosmoseteadus. Kui täistaimse toidu maailm tundub aga ikka veel võõristavalt kauge, tuleb oma tavapärase poeskäigu raames lihtsalt läbi astuda Solarise ja Delice toidupoodides veganpäevade lettide juurest, head ja paremat maitsta ning nõu küsida! Häid vegantooteid pakutakse seal kuni 16. veebruarini soodsamate hindadega. 

Toiduainete tootjad on veganmaitsete maailmas aina suuremaks abiks. Taimsed joogid, mida valmistatakse nii teraviljade, pähklite-seemnete kui soja baasil sobivad piimatoote asemel pudru, smuuti, kastmete, pannkoogitaina jmt valmistamiseks, aga ka müsli ja helvestega söömiseks või niisama joomiseks. Enamasti on need rikastatud kaltsiumiga, sageli ka D vitamiini, B12 või B2 vitamiinidega. Üks keskmine joogiklaas taimset jooki sisaldab 300mg kaltsiumi, mis on veerand pea kõikide vanusegruppide päevasest vajadusest.

Aga jogurt ja piimhappebakterid? Pole probleemi, ammu müügil olevate sojajogurtite kõrvalt võite nüüd leida ka kookosjogurtit. Pähkleid krõbistada on mõnus, aga 100% pähklikreem on tõeline gurmee. Leia oma lemmik pähklikreem ja määri seda  hommikusele röstsaiale,  õunapooliku või banaani peale, lisa smuutile, aga kasuta ka soolaste ja magusate kastmete valmistamiseks – nii saab lisaks pikantsemale maitsele oma eine toiteväärtust maitsvalt tõsta heade rasvade ja taimse valgu abil.

Vegan kulinaaria valik täiustub igal hooajal. Köögivilja-ja kaunviljakotletid, traditsioonilisi maitseid meenutavad köögiviljasalatid ja erinevad hummused, sojajuustu baasil valminud vorstikesed ja võileivaviilud, hapendatud salat, kolmnurkleivad ja wrapid – on tore, et on valikuid nii tööpäeva lõunaks, kasvõi käigu pealt söömiseks kui ka õhtul kodus laua katmiseks.

Ka kõige nõudlikum toidunautleja leiab Solarise ja Delice toidupoodide laiast veganvalikust oma menüüsse argielu hõlbustavaid valikuid!

Artikkel: Tervisemaitsed, Ülle Hõbemägi

Jäta oma vastus

Please enter your comment!
Please enter your name here