Ise tehtud meebatoonikesed on alati paremad kui mistahes poest ostetud, eriti kui saad lisada vastavalt oma maitsele kuivatatud puuvilju või pähkleid. Just just, mesimagus mesi, pähklid ja kuivatatud puuviljad – vot see on korralik tervisepomm, mida vahepalaks tööl, koolis, voodis või ühistranspordis süüa. Tahad, siis võid lisada ka šokolaadi, ei keela keegi sind, mitte keegi! 🙂
Järgmistest komponentidest on võimalik teha 12 meebatoonikest:
- 2 1/2 tassi (230 g) klassikalist kaerahelbeid
- 1/2 tassi (80 g) mandleid. Haki mandlid tükkideks!
- 1/3 tassi (113 g) mett. Soovitavalt talumett!
- 1/4 tassi (56 g) soolamata võid. Lõika see tükkideks!
- 1/4 tassi (50 g) pruuni suhkrut
- 1/2 spl vanilli ekstrakti
- 1/4 spl meresoola (nimetatakse ka koššer soolaks)
- 1/2 tassi (60 g) kuivatatud jõhvikaid. Võid hakkida tükkideks!
- 1/4 tassi + 2 spl (65 g) šokolaadi tükikesi
Kuidas valmivad meebatoonikesed?
Kõigepealt rösti kaerahelbed ja pähklid. Selleks:
- Keera ahju kuumus 180 C juurde. Kata ahjuvorm (20 cm või 23cm) fooliumiga. Hõõru see kokku õliga või lase peale küpsetusspreid.
- Lisa kaerahelbed ja pähklid, pane ahju ning küpseta 5 minutit. Võta välja, sega, ning panu tagasi ahju 3-5 minutiks kuni on on kergelt röstitud. Siis kergelt lisa õli või lase peale küpsetusspreid. Kalla ümber suurde kaussi.
Batoonikeste tegemine
- Sega kokku või, mesi, pruun suhkur, vanilli ekstrakt ja sool väikeses potis tulel ning lase keskmisel kuumusel ühtlaseks seguks sulada. Aeg-ajalt on hea ka segada, et või ja suhkur ilusti ära lahustuks.
- Kalla segu kokku röstitud kaerahelveste ja mandlitega. Sega korralikult. Lase jahtuda umbes 5 minutit, siis lisa jõhvikad ja veerand tassi väikseid šokolaadi tükikesi. Sega, et segu oleks omavahel korralikult koos (šokolaad arvatavasti sulab, aga see on okei, sest see aitab hoida batoonikest koos).
- Kalla segu fooliumiga kaetud pannile ning kasuta pannilabidat või pressi sõrmedega segu ilusti pannil laiali. (Võid kasutada jõudu, et kõik jääks omavahel ilusti kokku)
- Võid lisada juurde veel šokolaadi tükikesi ning siis pressi õrnalt pannilabidaga sisse. Kata fooliumiga ning pane külmikusse vähemalt 2 tunniks. Pärast eemalda terve plaat ning siis lõika plaat 12ks batoonikeseks.
Näed, siit, leiad ka video ja muid põnevaid retsepte! Ja ega siin midagi ei olegi, tee batoone ja ole terve 🙂