Kauni päeva soovitus – aja lugu ja hea toit Maarjamäel

Pirita tee ääres Maarjamäel on igaühel imeline võimalus reisida ajas tagasi, parunlikult hästi süüa, jalutada romantilises merevaatega lossipargis, lugeda või joonistada, samal ajal kui pisipõnnid mänguväljakul lustivad. Renoveerimistööde järel on Maarjamäel taasavatud ajaloomuuseumid ja kaunist Orlovi lossist leiab tahvlikesega „Aja lugu & hea toit“ enda juurde kutsuva Maarjamäe restorani.

Orlovi lossi ja Maarjamäe restorani nime saamisloost

Loss sai omale tänaseni käibel nime Vene tsaaririigi Peterburis resideeriva krahvi Anatoli Orlov-Davõdovi järgi, kes ostis 1873. aastal krundi koos seal asuvate hoonega, ehitades omale uhke suveresidentsi. Anatoli Orlov-Davõdov nimetas koha arvatavasti oma abikaasa Maria auks Marienbergiks. Nime eestipärane variant Maarjamäe läks käibele 1930. aastate lõpul. 1933. aastal avati Maarjamäe lossis pidulikult linna elegantseim restoran-hotell Riviera-Palais. Restorani reklaamiti toona kui kohta kus on hea toit, samuti kui ilusat väljasõidukohta, kus korraldatakse suurejoonelisi vastuvõtte, kirjandusliku ja muusikalise kavaga pidusid, jaanituld ja ilutulestikke.

Restoran Maarjamäe

Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe loss avas renoveerimistööde järgselt uksed Eesti Vabariigi sajandal sünnipäeval. Ajaloolise lossi ruumides on taastegutsemas tõeliselt kauni ja helge sisekujundusega restoran Maarjamäe. Kui Eesti ajal said sealset restorani külastada vaid rahakamad, siis nüüd ei pea olema just kõrgest soost, et nooblis à la carte Maarjamäe restoranis nautida maitsvaid roogi. Restorani menüü on koostatud tänapäevases võtmes, kuid Eesti köögi ajalugu silmas pidades. Peeter Alliku kunsti väljapanek restorani interjööris on samuti keskendunud Eesti toidu ajaloole. Menüüst leiab peale à la carte roogade ka lõunasöögi päevapakkumisi. Nagu märkasime, siis einestajaid oli lõunasel ajal rohkesti, sealhulgas ka väikelastega emasid-isasid. Kuna kompleksi juurde kuulub avar ja kaunis väliala, millele on rajatud palju lastele mängutegevusi pakkuvaid atraktsioone, siis leiab menüüst ka kõige pisematele rohkelt maitseid.

Mõningaid maitsenaudinguid

Maarjamäe restorani hea toit on leidlike detailidega, tasakaalustatud, ilma liialdusteta ja elegantsed. Nauding jaguneb maitsete, interjööri, olustiku ja meeldiva teeninduse vahel. Ühest korrast jääb kindlasti väheks ja Maarjamäele tagasiminek on vältimatu, sest avastusrõõmu jagub veel palju.

Borš ulukiliha ja hapukoorega (5 eurot)

Ulukilihast välja keedetud leem on meeldivalt tummine ja hapukas peet pakatab värskusest. Imehea.

*

Orlovi pliin peedi-mädarõikamarinaadis lõhefileega hapukoore-tillikreemi, nõrutatud kodujuustu, talumuna ja marineeritud punasibulaga (8.90)

Rohke serveering koos paljude suurepäraste maitsenüanssidega.

*

Veisepõsk kartulipüree ja röstitud köögiviljadega tummise kirsikastme ja varsbrokoliga (11 eurot)

Suus sulav lihapala on maitserikas ja värviküllane.

*

Puravikurisoto parmesani ja murulauguga (7.50)

Riis on heas tasakaalus ja perfektse tekstuuriga.

*

Tsitruseline toorjuustukook marjade ja maasikatoormoosiga (4.90)

Siidine kook paitab keelt, särtsakust lisab marjahapu.

Tiramisu (4.90)

Imeilus serveering ning täiuslik maitse.

Restoran Maarjamäe on avatud vaid kella 18.00 -ni, seda seotult muuseumi lahtiolekuaegadega.

   

Jäta oma vastus

Please enter your comment!
Please enter your name here